Dirigent H.I.J. Jong

Imme Tonkes is dirigent van het H.I.J. Jong.

“Het voorbereidend orkest van het H.I.J. is in november 2014 gestart. Ik vind het leuk om beginnende strijkers op weg te helpen, zodat het mooi samen gaat klinken en iedereen zich zeker van zijn partij voelt. Ook op een beginnend niveau kan je al een heleboel leuke muzikale dingen doen! We verzinnen zo nu en dan onze eigen muziek en spelen makkelijke liedjes uit het hoofd, zodat het samen spelen ook ontspannend plezier maken is.”

Imme Tonkes

Dirigent H.I.J. Jong

Imme begon met vioolspelen op de muziekschool Dordrecht bij Willem Damsteegt. Tijdens de middelbare schooltijd speelde zij in folkband kruidenbitter. Zij studeerde eerstegraads af als docent muziek op het Koninklijk Conservatorium. In diezelfde periode speelde zij in moderne muziekensemble ‘ Uncle Joe’ in samenwerking met Haagse compositie- en beeldende kunst- studenten. Viooldocenten waren Wiebo van Diemen, Hans Scheepers en Jacques Holtman. Ook studeerde zij hoofdvak viool op het Rotterdams Conservatorium bij Thijs Kramer en ensemble moderne muziek o.l.v. Otto Ketting. Zij haalde haar lesbevoegdheid met het staatsexamen.

Na haar studies volgde zij altvioollessen bij Janine Baller, Alexandertechniek bij Francien Schoonens, jazzharmonie aan de piano, jazzviool zomerkampen met Tim Kliphuis en de applicatiecursus viooldidactiek aan HKU bij Joyce Tan.  Momenteel volgt Imme bij Borg Groeneveld de opleiding stem en adem.
Als violist maakte zij deel uit van salonmuziek duo Pur Sang, feestband City and Eastern Jazz band, Klemer kwartet Ratatoej en accordeon/vioolduo ‘Door weer en wind’. De laatste jaren speelt zij regelmatig in begeleidingsorkesten en improviseert met stem of viool in diverse combinaties.

Imme werkte meer dan 25 jaar op muziekscholen als viool- en ensembledocent en in het speciaal (vrije school) basisonderwijs. Sinds 2013 heeft zij haar eigen vioollespraktijk. Imme is door haar achtergrond en belangstelling een veelzijdig docent.  De lessen zijn een levendig creatief proces in samenspel met de leerling. Veel ervaring heeft Imme met (hoog)begaafde kinderen, die door het viool spelen uitdaging vinden in het ‘leren leren’. Uitgaande van de mogelijkheden, leerstijl en muzikale voorkeuren zoekt zij als docent samen met de leerling naar een weg van bezield muziekmaken en ontspannen vioolspelen.

In Arco, tijdschrift voor strijk-docenten, publiceert zij sinds januari 2016 een serie artikelen over improvisatie vormen en voorbeelden van didactisch materiaal voor beginnende en gevorderde violisten om improviserend te musiceren.

Contact

info@HIJjeugdorkest.nl

Social media