Geschiedenis

Op 21 september 1958 werd het Haags Instrumentaal Jeugdensemble opgericht. Lees hier alles over de geschiedenis van het H.I.J.

Op 21 september 1958 werd het Haags Instrumentaal Jeugdensemble opgericht. Twee cellisten, twee violisten, twee fluitisten en twee klarinettisten – de oprichters – speelden toen al enige tijd samen. Op 26 oktober 1964 werd de vereniging officieel geregistreerd bij (de voorloper van) de Kamer van Koophandel. In de loop der tijd groeide het gezelschap, met als hoogtepunt een vereniging van ongeveer 45 leden.

Het H.I.J. werd vanaf de oprichting tot 2000 gedirigeerd door (mede)oprichter Hans van den Bijlaard. In 2001 werd het dirigeerstokje overgenomen door Marco C. de Bruin, en sinds 2018 staat Jurgen van Groningen Schinkel voor het orkest.

In 2014 werd tevens het H.I.J. Jong opgericht, een voorbereidend strijkorkest voor kinderen in de basisschool- en brugklasleeftijd. Het H.I.J. Jong staat sinds de oprichting onder leiding van Imme Tonkes.

“Begin 1958 speelden een aantal conservatoriumstudenten, waaronder ook ik, regelmatig samen in een klein ensemble. Het moet er erg gezellig geweest zijn want anderen, vrienden, familieleden, buren etc. wilden ook graag meedoen. In september van dat jaar werden we uitgenodigd in te vallen voor een groep die verhinderd bleek een lunchconcert te verzorgen in het ministerie van Sociale Zaken. Een vader die het contact had gelegd werd gevraagd naar onze naam, en zonder aarzelen noemde hij het eerste dat in hem opkwam. De wat moeilijk te onthouden naam die wij nu nog dragen.
Wij raakten enigszins in paniek toen we hoorden dat de VPRO een opname zou komen maken. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken werden extra repetities ingelast en aan twee van de leden werd gevraagd het ensemble te dirigeren. Davien Hennig deed een stuk waarin de blazers een groot aandeel hadden en ik kreeg de 24e symfonie van Mozart. Davien werd aan het eind van dat seizoen klarinettist in Groningen; ik bleef toen alleen over.
Het concert vond plaats op 19 november 1958 en werd door de VPRO in januari uitgezonden in het programma ‘Rijp en groen’. Op de voorpagina van het programmablad van de VPRO stond een foto van A4-formaat van het H.I.J. We zien hierop 16 leden. Door de uitzending en door de grote foto kregen we veel bekendheid en daardoor toeloop van nieuwe leden. Er moest orde op zaken worden gesteld: een eerder reglement werd uitgebreid en door de leden bekrachtigd. Als oprichtingsdatum wordt genoemd 21 september 1958.”

Hans van den Bijlaard

Oprichter

Contact

info@HIJjeugdorkest.nl

Social media